Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-17 14:57 Komentarai: (0)
Prieš savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių bankų bei įmonių veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržoje ir kurių didesnioji dalis šiais metais atpigo.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto (lentelėje Į/T), bendrojo likvidumo (BL), turto grąžos (ROA%) bei dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%) rodiklius. Be to, pristatomi ir naujausi santykiniai finansiniai rinkos vertės rodikliai.

Atsižvelgiant į tai, kad ne visų apžvelgiamų bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp apžvelgiamų įmonių savo ketvirčio ataskaitų neskelbia arba tik pateikia neišsamią informaciją tos, prie kurių pavadinimų lentelėje yra žvaigždutės. Tų kompanijų, kurios dar nepaskelbė metinius veiklos rezultatus, eilutėse lentelėje sudėti klaustukai. 



Per 2023 metų paskutinį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp apžvelgiamų Baltijos biržos atstovių labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo nekilnojamo turto srityje veikiančios Arco Vara bei EfTEN Real Estate Fund bei mūsų šalies baldų gamintojas Vilniaus baldai. Tuo tarpu Latvijas Gaze, Snaigės, Utenos trikotažo, Nordecon ir Nordic Fibreboard veiklos rezultatai per minimą laikotarpį krito daugiausiai.



Kalbant apie ketvirčio EBITDA maržą, tai jos mediana, lyginant su 2022 metų ketvirtuoju ketvirčiu, paaugo. Be to, prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, išskyrus Estijos ir Latvijos atstoves. Vienuolika įmonių savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo ir tiek pat fiksavo jo kritimą. Didžiausią ketvirčio EBITDA maržą šįkart sugeneravo EfTEN Real Estate Fund, kai INDEXO, Latvijas Gaze, Nordecon, Snaigės ir Utenos trikotažo atveju šis rodiklis buvo neigiamas.

Turto grąžos arba ROA medianos atveju irgi fiksuotas prieaugis visais atvejais, išskyrus Latvijos įmones. Palyginus su 2022 metų paskutiniu ketvirčiu, savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo dvylika Baltijos biržos atstovių, o štai kritimą fiksavo trylika. Šįkart devynių bendrovių ROA yra su minuso ženklu, nes jos patyrė grynąjį nuostolį, kai prieš metus per tą patį laikotarpį jų buvo trylika. Stambiausias teigiamas turto grąžas sugeneravo Arco Vara bei INVL Baltic Farmland.


Tarp Baltijos biržos atstovių, kurios pristatomos šioje apžvalgoje, per praėjusius metus labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo nekilnojamo turto srityje veikiantys EfTEN Real Estate Fund bei Arco Vara, Airobot Technologies bendrovė gaminanti ventiliatorius bei finansų srityje besidarbuojantis NEO Finance. Tačiau netrūko ir tų, kurių metiniai veiklos rezultatai krito, o daugiausiai Latvijas Gaze, SAF Tehnika, Nordic Fibreboard, Snaigės, Utenos trikotažo, Bercman Technologies, Trigon Property Development bei alkoholinių gėrimų gamintojo Linda Nektar atveju.

Kaip įprasta buvo apskaičiuota ir EBITDA maržų mediana, kuri per praėjusius metus šiuo atveju siekė 12,4 procento ir buvo didesnė nei prieš metus. Prieaugis fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais šio rodiklio medianų atvejais, išskyrus finansų institucijas ir Latvijos bendroves. Kito pelningumo rodiklio, t.y. turto grąžos arba ROA atveju, jo bendra mediana per minimą laikotarpį taip pat pasistiebė kaip ir paslaugų šakoje bei tarp Lietuvos ir Estijos kompanijų, kai pramonėje ji tapo neigiama bei krito finansų sektoriuje ir Latvijoje.

Baltijos atstovių įsipareigojimų ir turto santykinio finansinio rodiklio bendra mediana per metus nepakito bei Lietuvoje ir Estijoje kiek krito, kai visais kitais atvejais paaugo. Štai mūsų šaldytuvų gamintojos Snaigės atveju minimas rodiklis 2023 metų pabaigoje buvo didesnis už vienetą, o tai reiškia, kad kompanijos nuosavas kapitalas yra neigiamas. Trigon Property Development įsipareigojimų dalis turto struktūroje yra pati mažiausia, be to, itin mažai įsipareigojimų turi ir K2 LT bei Linda Nektar.



Pristatome ir dividendų išmokėjimo (lentelėje D.p%) rodiklį, tačiau kadangi skirtingai nuo Vakarų šalių Baltijos atstovės, išskyrus kai kurias, kartu su savo veiklos rezultatais neskelbia kokie visuotiniam akcininkų susirinkimui bus siūlomi išmokėti dividendai už praėjusius metus, šiuo atveju už 2023 metus, ir tai padaro tik prieš minėtus susirinkimus, tad atsižvelgus į tai neskelbiame šio rodiklio už praėjusius metus, o tik pateikiame duomenis už 2022 metus. Verta pabrėžti, jog daugelis šioje apžvalgoje figuruojančių bendrovių savo akcininkams nemoka jokių dividendų, ypač tai pasakytina apie Baltijos First North sąrašo nares, nes dažniausiai tai yra pradedančios veiklą arba nelabai ilgai gyvuojančios įmonės, kurioms pačioms reikia kapitalo investicijoms. Už 2022 metus MADARA Cosmetics savo akcininkams išmokėjo didesnius dividendus nei per metus uždirbo grynojo pelno. Be to, didesniais dividendų išmokėjimo rodikliais išsiskyrė ir Arco Vara, Latvijas Gaze, Amber Grid ir Amber Latvijas balzams.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius matome, kad jie ir toliau išlieka labai žemi, kas susiję su didesne rizika ir daugelio kompanijų mažesniu akcijų likvidumu bei panašūs į OMX Baltic Benchmark GI indekso narių. Didesniais minimais rodikliais tarp Baltijos šalių bent šiuo metu išsiskiria Latvijos atstovės. 

2023 metais, kaip ir metais anksčiau, bendra analizuojamų įmonių akcijų kainų pokyčių mediana procentine išraiška buvo su minuso ženklu. Vos dešimties bendrovių rinkos vertė pakilo, o krito - net trisdešimt septynių, kai 2022 metais šis santykis siekė 6 ir 36. Praėjusiais metais labiausiai atpigo Estijos atstovių akcijos, o mažiausiai - finansų institucijų. Tokių bendrovių kaip City Service, ELMO Rent, Robus Group bei Punktid Technologies kapitalizacija susitraukė daugiausiai, o štai J. Molner rinkos vertė pašoko net aštuoniasdešimt penkiais procentais.

Šiais metais labiausiai pakilo Airobot Technologies, Robus Group ir Infortar rinkos vertė. Tuo tarpu labiausiai tarp apžvelgiamų bendrovių krito Saunum Group, PRFoods bei Nordecon kapitalizacija. Bendra akcijų kainų pokyčių mediana 2024 metais yra nežymiai neigiama (brangusių / pigusių santykis - 17 / 28), o labiausiai krito Latvijos bendrovių rinkos vertė.


Nuo praėjusių metų rudens OMX Vilnius GI indeksas išlieka konsolidacinėje fazėje, kurios metu tuo pačiu pakilo virš kritimo tendencijos linijos. Po šios fazės pabaigos paaiškės tolimesnė jo kryptis.




OMX Tallinn GI indeksas stabiliai jau penktą mėnesį iš eilės išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




OMX Riga GI indeksas išlieka dabartiniame augimo kanale bei jau kelintą mėnesį iš eilės konsoliduojasi ir tuo pačiu testuoja minimo kanalo apatinę dalį.




PRFoods akcijų kaina ir toliau išlieka itin ilgalaikiame kritimo kanale, tiesa, šiuo metu testuoja jo apatinę dalį. Jei šis lygis atlaikys, tuomet galime sulaukti atšokimo.




Nordecon akcijų kaina išlieka ilgalaikiame kritimo kanale bei ir toliau nesėkmingai ieško kieto dugno.




Pieno Žvaigždžių akcijų kaina po atšokimo šiuo metu testuoja augimo trendo liniją. Jei šis lygis atlaikys, tuomet augimas prasitęs.




Vilniaus baldų akcijų kaina sėkmingai patestavo anksčiau suformuotą dugną (taip vadinamas dvigubas dugnas) bei pakilo virš kritimo kanalo viršutinės dalies bei ir toliau tęsia atšokimą.




K2 LT akcijų kaina jau daugiau nei metus išlieka konsolidacinėje fazėje.




MADARA Cosmetics akcijų kaina jau ilgą laiką ir toliau išlieka kritimo kanale.




Ekspress Grupp akcijų kaina po konsolidacinio periodo šiuo metu yra atsidūrusi kritimo fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Invalda INVL akcijų kaina iš esmės ir toliau konsoliduojasi.




Silvano Fashion Group akcijų kaina jau daugiau nei metus yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje ir labai mažai kinta.




Arco Vara akcijų kaina taip pat jau ilgą laiką konsoliduojasi be jokios krypties.




Nordic Fibreboard akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, na o pastaruosius kelis mėnesius bando konsoliduotis.




SAF Tehnika akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, tiesa, pastaruosius kelis mėnesius konsoliduojasi.




Panavėžio statybos tresto akcijų kaina išlieka ilgalaikiame kritimo kanale. Tačiau pastaruoju metu atsitiesė ir pakilo virš ankstesnio kritimo metu suformuoto dugno. Jei paaiškės, kad tai tvarus judesys, galime sulaukti dar didesnio atšokimo.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)
 
Dar nėra komentarų